
Hartige peterseliesoep
Share
Hartige Peterseliesoep
Peterseliesoep is een heerlijke, frisse en geurige soep die perfect past bij koudere dagen of als licht gerecht bij een maaltijd. Peterselie, bekend om zijn rijke smaak en voedzame eigenschappen, speelt de hoofdrol in deze eenvoudige, maar smaakvolle soep. Met slechts een paar ingrediënten kun je snel een gerecht maken dat zowel gezond als heerlijk is. Hier volgt een recept voor hartige peterseliesoep.
Ingrediënten:
-
2 flinke handen verse peterselie (liefst platbladige peterselie)
-
1 grote ui
-
2 teentjes knoflook
-
1 aardappel (middelgroot)
-
1 liter groentebouillon
-
2 eetlepels olijfolie
-
1 theelepel gedroogde tijm
-
1 laurierblad
-
1 theelepel citroensap (optioneel, maar het geeft een frisse smaak)
-
Zout en peper naar smaak
-
50 ml slagroom of kookroom (optioneel, voor een romigere soep)
-
Eventueel wat geroosterde pijnboompitten of croutons voor garnering
Bereidingswijze:
-
Voorbereiding van de groenten: Begin met het wassen van de peterselie. Snijd de stelen eraf en hak de blaadjes grof. Peterselie is de ster van de soep, dus zorg ervoor dat je genoeg verse blaadjes hebt. Schil de aardappel en snijd deze in kleine blokjes. Pel en hak de ui en knoflook fijn.
-
Bakken van de ui en knoflook: Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de gesneden ui toe en bak deze 5-7 minuten totdat de ui glazig en zacht is. Voeg daarna de knoflook toe en bak dit nog een minuut mee totdat het lekker begint te geuren. Let erop dat de knoflook niet aanbrandt, want dit maakt de soep bitter.
-
Toevoegen van de aardappel en kruiden: Voeg de gesneden aardappelblokjes toe aan de pan en bak ze een paar minuten mee. Dit geeft extra smaak aan de soep. Strooi de gedroogde tijm en voeg het laurierblad toe. Roer alles goed door zodat de kruiden zich goed vermengen met de groenten.
-
Afgieten met bouillon: Voeg de groentebouillon toe aan de pan en breng het geheel aan de kook. Zet het vuur daarna lager en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, of totdat de aardappels goed gaar zijn.
-
Peterselie toevoegen: Voeg de gehakte peterselie toe aan de pan en roer door. Laat de soep nog 5 minuten koken. De peterselie heeft maar een korte tijd nodig om zijn smaak vrij te geven, dus voeg deze niet te vroeg toe.
-
Pureren van de soep: Verwijder het laurierblad en gebruik een staafmixer of blender om de soep glad te pureren. Wil je een iets dikkere soep, laat dan een deel van de aardappelblokjes in de soep zodat je wat meer textuur behoudt. Als je een romigere soep wilt, kun je nu de slagroom toevoegen. Dit maakt de soep heerlijk zacht en vol van smaak.
-
Op smaak brengen: Proef de soep en voeg naar smaak zout, peper en eventueel citroensap toe. De citroen voegt een frisse en levendige smaak toe, wat goed samengaat met de kruiden en peterselie.
-
Serveren: Serveer de soep in kommen en garneer met een paar geroosterde pijnboompitten of croutons voor wat extra crunch. De soep is perfect als lichte lunch of als voorgerecht bij een groter diner. De frisse smaak van de peterselie in combinatie met de zachte textuur maakt het een hartverwarmend gerecht dat eenvoudig te maken is.
Tip: Variaties kunnen worden toegevoegd door bijvoorbeeld wat geraspte Parmezaanse kaas voor extra umami. Peterseliesoep is veelzijdig en kan naar eigen smaak worden aangepast. Eet smakelijk!